TRADICIJA OD 1923
OPŠTI USLOVI
MOGUĆNOSTI PLAĆANJA
INFORMACIJE O DRŽAVAMA
Azija
Izrael Japan Jordan Kina Malezija Singapur Tajland Vijetnam
Evropa
Francuska Grčka Italija Nemačka Portugalija Rusija Španija Švajcarska Turska Velika Britanija S. Makedonija Crna Gora
Severna Amerika
Sjedinjene Američke Države
evropa-avionom
evropa-autobusom
interkontinentalna
AVIONSKE KARTE
ŽELEZNIČKE KARTE
AUTOBUSKE KARTE

PUTOVANJE U LISABON 2023

Posetite Lisabon, prelep portugalski grad koji je najzapadnija prestonica kontinentalne Evrope i takođe jedan od najstarijih gradova na svetu. Poznat je po vijugavim ulicama, arhitekturi, žutim tramvajima i blagom mediteranskom klimom.

ZANIMLJIVOSTI O LISABONU

Grad na sedam brdaPoznato je da je Lisabon izgrađen na sedam brda: Castelo, Graca, Monte, Penha de Franca, S.Pedro de Alcantara, Santa Catarina i Estrela. Ovo čini glavni grad Portugalije sličnim gradovima poput Rima, Istanbula i Moskve.

Grafiti su ulična umetnost u LisabonuVećina zidina u Lisabonu puna je grafita i druge ulične umetnosti. Postoji nekoliko tura koje možete da rezervišete i koji vas vode u obilazak grafita. Lisabon je zapravo jedan od najboljih gradova sa grafitima. Znatan deo grafita su gradske vlasti naručile za ulepšavanje nekih srušenih zidova.

Gavran kao simbol LisabonaPrema legendi, dva su gavrana pratila zaštitnika Lisabona, svetog Vinsenta na njegovom putu do Lisabona. Vinsente Zaragoza sahranjen je u Algarveu, u blizini Sagresa, od 303. godine. Kralj Afonso I je telo iskopao i otpremio u Lisabon. Ovu priču možete pronaći i u grbu Lisabona.

Najduži most u EvropiMost Vasko da Gama najduži je most na evropskom kontinentu i proteže se na 17 kilometara (nad vodom 12km a ostalo su prilazi).Ginisova knjiga rekorda je pisala o večeri na kojoj je prisustvovalo 15.000 ljudi, ta večera se održala na mostu Vasko da Gama, na otvaranju 1998. godine.

TramvajJedna od najpopularnijih atrakcija u Lisabonu je… tramvaj. Lisabonski tramvaji su prvobitno nazvani „Americanos“, a prva operativna linija napravljena je 1873. Uprkos činjenici da je to javni prevoz, stotine turista smatra da je vožnja tramvajem po gradu jako zanimljiva.

POSETITE ZNAMENITNOSTI LISABONA SA PUTNIKOM

Alfam i katedrala Se -Jedna od najbolje očuvanih i najpopularnijih lisabonskih četvrti je Alfama. Ovo je boemski deo grada, odakle se pruža pogled na reku Težo, mostove i centar grada. Obeležje ovog netaknutog dela grada je katedrala Se. Zgrada crkve izgrađena u stilu romantizma rekonstrukcija je prvobitne iz 12. veka koja je oštećena u zemljotresu.

Tvrđava Tore de Belem - Ovo impresivno zdanje sagrađeno je još u XVI veku, po naredbi kralja Manuela. Danas se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Tvrđava Belem je i jedna od najfotografisanijih atrakcija u Lisabonu kako zbog prelepe spoljašnosti, tako i zbog činjenice da je ona upravo mesto odakle je čuveni moreplovac Vasko de Gama krenuo u svoja pomorska osvajanja.

Zamak Svetog Đorđa - Srednjovekovni zamak Svetog Đorđa obnovljen je, posle viševekovnog zanemarivanja, tek 1938. godine i danas predstavlja jedan od najlepših gradskih vidikovaca. Tvrđava se može videti sa gotovo svakog mesta u gradu. Najstariji delovi datiraju još iz 6.veka, kada su je gradili stari Rimljani, Vizigoti i verovatno Mauri.

Muzej pomorstva - Muzej pomorstva predstavlja jedan od najvažnijih pomorskih muzeja u Evropi. U muzeju se nalazi postavka od čak 17 000 eksponata, koji su izloženi u zapadnom krilu manastira Jeronimos. Ovde ćete pronaći makete brodova, kao i navigacioni instrumenti iz doba velikih otkrića do danas. Tu je i čuvena figura zaštitnika Arhanđela Rafaela koji je Vasko De Gama poneo na svoja putovanja u Indiju.

SAZNAJTE VIŠE

KALENDAR POLAZAKA

Putnik Travel sa svojom dugogodišnjom tradicijom nudi sigurne polaske iz Beograda za Lisabon. Putovanja vode licencirani vodiči sa višegodišnjim iskustvom.