TRADICIJA OD 1923
OPŠTI USLOVI
MOGUĆNOSTI PLAĆANJA
INFORMACIJE O DRŽAVAMA
Azija
Izrael Japan Jordan Kina Malezija Singapur Tajland Vijetnam
Evropa
Francuska Grčka Italija Nemačka Portugalija Rusija Španija Švajcarska Turska Velika Britanija S. Makedonija Crna Gora
Severna Amerika
Sjedinjene Američke Države
evropa-avionom
evropa-autobusom
interkontinentalna
AVIONSKE KARTE
ŽELEZNIČKE KARTE
AUTOBUSKE KARTE

PUTOVANJE U MOSKVU 2023

Posetite Moskvu, glavni i najveći grad Rusije, svetsku metropolu koja trenutno broji preko 11 miliona stanovnika. Moskva je specifična na toliko načina, puna je atrakcija i znamenitosti koje će vas sigurno očarati.

ŠTA SVE NISTE ZNALI O MOSKVI

Kremlj je izgledao drugačije od onoga kako izgleda danas

Istorijske slike „crvenih“ zidova moskovskog Kremlja ukazuju na to da su one nekada bile bele, čak i krajem 19. veka. U manje prosperitetnim danima, Kremlj nije bio izložbeni deo kakav je danas. Isto tako, ni čuvene crvene zvezde na Kremlj kulama nisu uvek bile tamo. Sve do 1935. godine, kule Kremlja bile su ukrašene dvoglavim orlom - simbolom Ruskog carstva.

Današnji Crveni trg je bio groblje

Prvo masovno groblje u blizini Kremljskog zida pojavilo se 1917. godine, a prvo pojedinačno groblje 1919. godine. U Lenjinovom mauzoleju i danas leži balzamiran leš vođe ruske revolucije.

Moskva dnevno potroši 33.000 tone hrane

Radi poređenja, ovo je težina 234 plava kita, najveće životinje na planeti.

Moskva je dom rekordnog broja milijardera

Prema magazinu Forbes, najbogatije na svetu neprestano privlači Moskva.

Moskovski metro je najprometniji i najveći u Evropi

Posle otvaranja sedam novih stanica u septembru 2018., moskovski metro broji 222 operativne stanice od kojih su mnoge originalna umetnička dela.

POSETITE ZNAMENITNOSTI MOSKVE SA PUTNIKOM

Moskovski Kremlj - Centralni deo starih ruskih utvrđenih gradova iz feudalnog doba opasan zidovima sa kulama. U Kremlju su se nalazili knežev dvor, saborna crkva i kuće plemstva. Posle Drugog svetskog rata izgrađene su mnogobrojne prostrane stambene četvrti, široki bulevari sa alejama, trgovima i parkovima..

Crveni trg - Najpoznatiji moskovski gradski trg. Trg odvaja Moskovski Kremlj, nekadašnju carsku, a današnju službenu rezidenciju ruskog predsednika, od stare istorijske trgovačke četvrti Kitaj-gorod. Svaka zgrada na Crvenom trgu ima svoju istoriju. Jedna od njih je i Lenjinov mauzolej u kojem je izloženo balzamovano telo Vladimira Iljiča Lenjina, osnivača Sovjetskog Saveza. Pored mauzoleja je obnovljeni Hram Vasilija Blaženog sa svojih jedanaest tornjeva, a tu je takođe i Kremlj sa svojim katedralama.

Boljšoj teatar (dom ruskog baleta i opere) - U prevodu sa ruskog jezika znači Veliki teatar, što i jeste. Ovaj dom umetnosti je otvoren još 1825. godine. Još malo će proslaviti svoj 200. rođendan, i kroz istoriju je više puta rekonstruisan ili popravljan usled požara ili burne ratne istorije odnosno sovjetske ere.

Galerija Tretjakov - Ova fascinantna galerija je nastala kao želja umešnog trgovca i ljubitelja slikarstva, Pavela Mihailoviča Tretjakova, da polovinom 19. veka napravi najveću kolekciju umetničkih dela ruskih umetnika tog perioda. Galerija je još 1892. godine brojala više od 1360 slika, preko 500 crteža i desetine skulptura ruskih umetničkih dela. Danas je muzej Tretjakov ogroman kompleks više zgrada umetničkog izgleda iza čijih zidova se krije postavka bogata sa više od 130000 umetničkih dela..

SAZNAJTE VIŠE

KALENDAR POLAZAKA

Putnik Travel sa svojom dugogodišnjom tradicijom nudi sigurne polaske iz Beograda za Moskvu. Putovanja vode licencirani vodiči sa višegodišnjim iskustvom.